miércoles, 12 de enero de 2011
Reduïr 1/3 el fracàs escolar
Passejant pel facebook m'he trobat un article que penso que és interessant. Malgrat no té res a veure amb el que estem fent diria que en algun moment del curs n'hem parlat .
MÈTODE TOMATIS
Intel.ligència
En el següent enllaç trobareu respostes d'examens que han realitzat diferents alumnes. Que penseu que són intel.ligents o no? Bé, no sé quins resultats treurien en psicotècnics però el que no podem negar és que capacitat per resoldre problemes en tenen! A més, segons la teoria de les intel.ligències múltiples, veure-ho que són alumnes intel.ligents perquè tal vegada no tenen intel.ligència matemàtica però la supleixen per d'altres!
examens
examens 2
I tot seguit, us presento un petit video amb alumnes un xic especials durant una classe. Fixeu-vos també com van resolent els problemes que presenta el professor, les deduccions i connexions que fan... Tot i això el mestre no sap apreciar la intel.ligència en potència que tenen!!
vídeo
(...Mai hagués dit que l'amic "Chavo" apareixeria en un bloc de PPB. Ja em sap greu companys...!)
domingo, 9 de enero de 2011
Assertivitat
Recordeu què era l'assertivitat?I mantenir conductes assertives, passives o agressives? I els drets assertius?
Doncs bé, tot seguit us enllaço un test per saber si sou assertius o no:
Test d'assertivitat de Rathus
Si el test no us ha sortit gaire bé, no us preocupeu perquè us proposo...
tècniques que puc utilitzar per millorar l'assertivitat!
Per dir que no s’ha de respondre amb una veu moderada i amb una postura relaxada. Mirant l’interlocutor a la cara i ser constant i decidit amb el missatge que es vol transmetre.
A l’hora d’acceptar crítiques, cal fer-ho quan sigui certa i negar-la quan no ho sigui, sense ofendre, però, la persona que la fa. Pel fet de rebre una crítica, no s’ha de contraatacar amb una altra crítica. Convé mantenir un contacte visual amb la persona de la manera més relaxada possible.
Expressió de malestar. Si volem mostrar els nostres sentiments, haurem d’expressar la conducta exacta que ha produït el malestar i no criticar la persona que ha realitzat la conducta, evitant les etiquetes. No cal repetir-se amb el tema a tractar. Tampoc convé generalitzar i s’ha de procurar parlar en primera persona, evitant els termes de “sempre” i “mai”, ja que és diferent dir: “últimament et veig absent” que “sempre ets als núvols” (1). Si la situació ho permet, es pot demanar un canvi concret de conducta que milloraria la relació amb l’altre (2).
Si heu de demanar un favor, millor específicar concretament la demanda que feu. Podeu mostrar la vostra petició sense imperatius, i sense disculpar-vos per la vostra reclamació. També s’ha de tenir en compte que hem d’acceptar la resposta de l’altre tant si ens agrada com si no. En cas que l’altra persona dubti, podem tornar-hi a insistir, però amb el respecte corresponent. Recorda que és millor fer una demanda de canvi que una queixa.
Per fer pactes és obvi que s’han de respectar els drets d’ambdues parts. Tenir cura de no afectar negativament a nivell emocional.
A l’hora de fer compliments, s’han d’elogiar aspectes molt concrets, i si pot ser, dir el nom de la persona reconeguda. En la frase d’elogi convé expressar el sentiment positiu que us ha produït l’altra persona.
Mostrarem també algunes tècniques més específiques a utilitzar per tal que us en pugueu sortir en algun moment que es creiï conflicte i que els vostres drets estiguin vulnerats (6, pàg. ).
Disc rallat: Consisteix a repetir el punt de vista que considereu adequat.
ex: “Sé que vols diners però no puc deixar-te més diners... no puc deixar-te’n més...”
Acord assertiu: Es tracta d’acceptar la part de la crítica que considereu verídica.
ex: “És cert que avui no et deixo diners, però altres vegades te n’he deixat”.
Pregunta assertiva: Aquesta tècnica s’usa preguntant a la persona per tal d’obtenir informació que us pot ajudar en la pròpia argumentació. És una manera de manejar la crítica.
ex: “Què és el que he fet que t’ha sabut greu?”.
Processar el canvi: Consisteix a desplaçar el centre de la discussió en els aspectes rellevants.
ex: “Estem parlant d’altres detalls, hem perdut el fil de la qüestió”.
Ajornament assertiu: Es tracta de posposar la resposta a la pregunta amenaçant.
ex: “Prefereixo parlar més tard d’aquest tema, ara estem massa nerviosos”.
I recorda que proposar-se ser assertiu és un magnífic propòsit per començar cada any!
Per últim, us proposo un llibre de google books que està molt bé! Hi tobareu més tests per realitzar, diferents tècniques...
"Per què he dit blanc si volia dir negre? Tècniques assertives per al professorat i formadors" de Manel Gúell