L'estudi del fluxe realitzat pel senyor Mihaly Csikszentmihalyi, és una de les majors aportacions que s'ha realitzat al coneixement de la motivació intrínseca en els darrers anys. Defineix el fluxe com un estat en el qual la persona es troba completament absorta en una activitat per al seu propi plaer i gaudiment, durant la qual el temps passa volant i els pensaments, accions i moviments passen inadvertits, podríem dir que la persona està en fluïdesa quan es troba completament absorbida per una activitat durant la qual perd la noció del temps i experiments una gran satisfacció
Considero que nosaltres, com a professionals de l'educació, hem d'aconseguir promoure el màxim d'activitats als nostres alumnes que els fagin sentir aquest estat de fluir.
I com podem potenciar aquestes activitats? Què hem de tenir en compte?
Segons el senyor Csikszentmihalyi, les principals característiques fenomenològiques que defineixen la situació de fluir són:
- Una situació de repte o desafiament.
- Una focalització de l'atenció en l'acció.
- Unes metes clares.
- Una retroalimentació sobre l'acció.
- Uns sentiments de control.
- Una despreocupació d'un mateix.
Però són les condicions de la tasca, en concret la combinació del nivell de desafiament i de les habilitats necessàries, les que configuren els estats associats a cada activitat. En trobem 8 (Veure figura 1):
(figura 1)
Així doncs, una activitat serà òptima quan requereixi un grau elevat d'habilitats i, a la vegada, vagi acompanyada d'un repte important per a la persona. Aquesta tasca ens situarà en un estat de fluïdesa.
Podeu ampliar la informació aquí
Una bona forma d'introduir el tema per a qui vulgui començar a tenir-lo present, Albert.
ResponderEliminarSerà un tema que tractarem de forma extensa a classe.
Bon inici del blog!