lunes, 20 de diciembre de 2010

Ecologia emocional

Quanta cosa hi ha respecte les emocions... Bé, això de l'ecologia m'ha cridat l'atenció, valoreu-ho vosaltres mateixos!

“És l'art de gestionar les nostres emocions de tal forma que la seva energia es dirigeixi a la nostra millora personal, l'augment de la qualitat de les nostres relacions personals i a la major i millor cura del nostre món."

Els 7 principis de l’ecologia emocional són:

  1. Principi de l’autonomia personal. Ajuda’t a tu mateix i els altres t’ajudaran (Nietzsche)
  2. Principi de la prevenció de dependències. No facis pels altres allò que ells poden fer per si mateixos (Bragavad Gita)
  3. Principi del boomerang. Tot el que fas pels altres, t’ho fas a tu mateix (Erich Fromm)
  4. Principi del reconeixement de la individualitat. No facis pels altres allò que vols per tu. Ells poden tenir gustos diferents (Bernard Shaw)
  5. Principi de la moralitat natural. No facis pels altres allò que no vols que et facin a tu. (Confuci)
  6. Principi de l’autoaplicació prèvia. No podràs fer ni donar als altres allò que no ets capaç de fer ni donar-te a tu mateix.
  7. Principi de la neteja relacional. Tenim el deure de fer neteja de les relacions fictícies, insanes i que no ens deixen crèixer com a persones.

M. Mercè Conangla, pionera de l’ecologia emocional.


El darrer dia parlàvem de reciclatge emocional com a fase important d'una estratègia d'intel.ligència emocional. Doncs he trobat que per l'ecologia emocional és tant sols un petit concepte inclós en "L'atlas d'ecologia emocional"

sábado, 4 de diciembre de 2010

Origen, teoria i aplicació de la dissonància cognitiva

El 21 desembre 1956 estava prevista la fi del món, segons el vaticini de Marion Keech, líder d'una petita secta situada a Minnesota, que va rebre aquesta informació d'uns éssers espirituals procedents del planeta Clarion.
En el dia previst, una gran inundació acabaria amb el món, però els membres del grup de Keech serien salvats per una flota de plats voladors que els rescataria i els traslladaria a aquest planeta. Durant el dia 20 de desembre els adeptes es van dedicar a preparar el viatge, seguint les precises instruccions que arribaven des Clarion a través de Keech.
Però en la matinada del 21, la líder del grup va transmetre un missatge rebut des de Clarion: Déu s'havia apiadat del món gràcies a l'enorme fe del petit grup d'elegits i, per això, es suspenia la inundació global.Alguns adeptes es van sentir enganyats i van abandonar el grup. Però la majoria va romandre fidel a les seves creences i va acceptar amb bona disposició l'explicació rebuda.
Entre els membres de la secta, hi havia tres infiltrats: Leon Festinger, Stanley Schachter i Henry Riecken, investigadors psicosocials que volien estudiar la reacció dels membres del grup després que fallés el vaticini. El grup, que fins llavors havia fet poc proselitisme, va incrementar aquesta conducta de manera molt significativa: intentar captar nous adeptes, transmetre les seves idees als diaris, ...
L'equip de Festinger va concloure que una manera de justificar el seu comportament i els sacrificis i compromisos que públicament havien fet, era reafirmar-se en les seves creences i tractar de convèncer els altres que estaven en la veritat. Estava operant la necessitat de coherència.

Va ser així com Festinger, fill de Nova York, va començar a realitzar la teoria de la dissonància cognitiva, a la qual arriba des de l'anàlisi de la comparació social, que permet saber que l'individu tendeix a autoavaluar-se. És a dir, a conèixer si les seves opinions, actituds i qualitats són correctes o comparables amb les de altres individus del seu entorn. Si aprecia dissonància, sent malestar i tracta de corregir les desviacions mitjançant mecanismes que redueixin els efectes de la dissonància (canvi de conducta, assumpció de conducta equivocada, canvi argumental, etcètera). La dissonància ve a mesurar la insatisfacció provocada per actituds contradictòries (per exemple, la convicció que el tabac és nociu per a la salut i el fet de fumar).



Els mitjans de comunicació creen dissonàncies cognitives en les audiències, especialment en el terreny de la publicitat comercial. De manera intencionada s'aguditzen les contradiccions mitjançant una comparació social que busca provocar una resposta correctora de la dissonància a través del consum, de l'adquisició del que li fa igual.
Davant els processos informatius dels mitjans es produeixen també dissonàncies quan els missatges rebuts afecten les creences, conviccions i valors. Per això alguns mitjans busquin la gratificació de les seves audiències mitjançant l'ús de la informació contra la incertesa, però, quan produeixen dissonàncies, tracten de desencadenar l'adhesió de l'audiència als valors dominants. La gent busca aquells mitjans amb els estableix un grau d'identificació, amb els quals la dissonància ideològica és menor. Més que la recerca de la 'veritat' informativa, es vol confirmar que la nostra posició és raonable o compartida.
A les classes amb menys informació disponible, l'actualitat pot esdevenir una font d'inseguretat, en la mesura que no arriba a ser entesa o contextualitzada i s'adverteix com una amenaça deslocalitzada (guerres, accidents, catàstrofes naturals, violència domèstica ...) . De vegades, la reducció de la dissonància en els sectors socials més deprimits pot arribar a produir-se, paradoxalment, mitjançant la privació dels consums informatius.

viernes, 19 de noviembre de 2010

La psicologia positiva i "El secret de la felicitat"

Ja avancem que és un tema molt interessant! Sempre és atractiu sentir la frase "El secret de la felicitat". Però, què és la felicitat? Existeix? Com es troba? No perdem molt temps buscant-la?
Bé, sigui com sigui, Martin Seligman ens dóna algunes pistes. Malgrat ell es considera pessimista de mena ha dedicat la seva vida a estudiar l'optimisme i la felicitat, i alguna cosa ha après!
A veure que hi podem fer nosaltres...
Per començar us deixo un tastet de l'entrevista de l'amic Punset a en Seligman:

Punset-Seligman en acció


Per no abandonar el format entrevista, al qual estem força acostumats gràcies a la contra del diari gratuït que ens proporciona la Generalitat, us n'enllaço una que malgrat és un xic antiga ens pot informar força bé sobre psicologia positiva, felicitat i optimisme.

Extracte entrevista diari

sábado, 13 de noviembre de 2010

Droga i cervell

Bon dia!
He estat buscant informació sobre les drogues i la seva afectació al cervell de la persona. Doncs bé, he trobat un PDF que penso que està molt i molt bé. Resumeix perfectament el que vàrem comentar d'adicció, tolerància i dependència, de l'alteració del sistema nerviós i del seu funcionament (sinapsis i neurotansmissors com la dopamina). Penso que és una bona síntesi!

PDF DROGA I SALUT

miércoles, 10 de noviembre de 2010

Sinistralitat i canvi horari

En una de les sessions en les que parlàvem dels estats de consciència, del ritme circadià, de les hores de son... l'Ernest va comentar, a tall d'anècdota, que creia que en els dies que realitzem un canvi d'hora es veu reflectit en la sinistralitat a la carretera. Concretament va dir, basant-se amb la lògica, que durant el dia en que el canvi d'hora ens afavoreix i dormim una hora més hi han menys accidents de trànsit que quan el canvi d'hora ens va en contra i dormim una hora menys.
Doncs bé, això em va picar la curiositat i he decidit buscar dades i corroborar-ho. Després de fer una recerca en les estadístiques de la DGT dels últims 7 anys he realitzat un petit estudi estadístic i gràfic per trobar explicacions a la hipòtesis.
La sorpresa ha estat que les dades ens indiquen que, com a norma general, hi ha més accidents, més accidents mortals, més morts, més ferits lleus i més ferits greus en els dies de canvi horari d'hivern (dormim una hora més) que en els dies de canvi horari d'estiu (dormim una hora menys).

(He tingut un problema amb els gràfics i les taules ja que les he fet en un document Word i ara no ho puc enganxar aquí! Si a algú li interessa veure'ho, que m'enviï la seva adreça electronica i li adjuntaré l'arxiu en un mail.)

El que està clar és que el canvi horari afecta als conductors perquè les dades ens marquen diferències clares entre aquests dos dies. Però, no us sembla una incongruència que hi hagi més sinistralitat els dies que, apriori, els conductors estan més descansats?
Tal vegada, el cos no entén d'horaris i descansa la mateixa estona independentment de l'hora?
Potser les persones, quan sabem que tenim una hora més, ens dediquem a allargar més la nit i acabem descansant menys?
Jo puc assegurar que aquest any, el dia següent del canvi horari d'hivern i durant tota la setmana posterior, m'he sentit més cansat que altres setmanes.

Què en penseu?

martes, 2 de noviembre de 2010

Psicologia transpersonal

He trobat una pàgina web que parla sobre la psicologia transpersonal. Bé, n'he trobat moltes, però m'ha semblat que AQUESTA és força interessant, complerta i estructurada.
Per tots els companys i companyes que no tingueu prou temps o interès per accedir a l'enllaç, us faig una breu selecció dels paràgrafs més significatius perquè us en pugueu fer una idea:

Nacimiento de la Psicología Transpersonal y el surgimiento de un nuevo paradigma.

La Psicología Transpersonal surge en los años 60, siendo Abraham Maslow uno de los principales precursores de la Psicología Humanista, quién apuntó la posibilidad de alcanzar un estado del ser más allá de la autorealización. Estado que supone la transcendencia por el ser humano de los límites de la propia identidad y experiencia, alcanzando niveles superiores de conciencia, que estando por encima de las necesidades e intereses materiales tienen sobre estos efectos muy positivos.

la Psicología Transpersonal consiste en el estudio psicológico de las experiencias transpersonales y sus correlatos, entendiendo estas experiencias como aquellas en las que la sensación de identidad - el self - se extiende más allá (trans) de la persona, abarcando aspectos de la humanidad, la vida, el psiquismo y el cosmos, que antes eran experimentados como ajenos. Además se puede señalar que las experiencias transpersonales suelen ir acompañadas de cambios psicológicos dramáticos, duraderos y beneficiosos, ya que estas experiencias pueden proporcionar una sensación de sentido y objetivo a nuestra vida, pueden ayudarnos a superar crisis existenciales y despertar en nosotros una preocupación compasiva por la humanidad y el planeta. También evidencias la existencia de un amplio abanico de posibilidades humanas y nos sugieren que ciertas emociones, motivaciones, capacidades cognitivas y estados de conciencia pueden ser cultivados y refinados hasta grados mucho más elevados.
Ken Wilber, propone un modelo exprectal de la conciencia, formado por distintos niveles:
Nivel de la Mente :
En este nivel nos identificamos con el universo, con la totalidad, es decir, somos el todo. Este nivel no es un estado anormal, ni tampoco un estado alterado de la conciencia sino mas bien el único estado de conciencia real.

Nivel existencial :Es en este nivel donde queda trazada la línea divisoria entre el self y el otro, entre el organismo y el medio, el nivel en que se manifiesta el pensamiento racional y la voluntad personal, en donde el individuo se identifica exclusivamente con la totalidad del organismo psicofísico existente en el tiempo y en el espacio.

Nivel de ego :
En este nivel, la persona no se halla identificada con el organismo psicosomático, sino que se identifica exclusivamente con una representación mental mas o menos aproximada del organismo global, es decir, en este nivel el individuo se identifica con el ego, con una imagen de si mismo y el organismo queda dividido en una psique y un cuerpo.

Nivel de la sombra ( o de la persona) :
Nivel en que la persona se identifica con una imagen empobrecida e inexacta de uno mismo, ya que reduce más su identidad a solo parte del ego, relegando al mismo tiempo a la sombra aquellas otras tendencias psíquicas que resultan dolorosas e indeseables.

Autores relevantes en la Psicología Transpersonal.

  • William James

  • Carl Gustav Jung

  • Roberto Assagioli

  • Abraham Maslow

  • Stanislav Grof

  • Ken Wilber

Campo de acción de la Psicología Transpersonal.

La Association for Transpersonal Psychology a través del Journal of Transpersonal Psychology que comenzó a aparecer en 1969, centra su interés en los siguientes puntos :

  • Psicología y psicoterapia
  • Crecimiento y transformación personal
  • Investigación sobre estados de consciencia
  • Adicción y rehabilitación
  • Muerte y experiencias cercanas a la muerte
  • Publicación de investigaciones teóricas y prácticas
  • Trabajos empíricos
  • Estudio sobre procesos, valores y estados transpersonales
  • Las metanecesidades
  • Experiencias cumbre
  • El Ser, la esencia, la transcendencia, etc..
  • Teoría y prácticas de la meditación
  • La cooperación transpersonal

lunes, 18 de octubre de 2010

Visual, auditiu o cinestèsic...?

Voleu saber més coses sobre les predominances dels sentits?
Voleu entendre les relacions entre els sentits, les formes d'intel.ligència i la personalitat?
Voleu fer altres tipus de tests per saber si sou visuals, auditius o cinestèsics?
Voleu conèixer tècniques d'aprenentatge?
Voleu aprendre a desenvolupar facultats dels vostres sentits menys predominants?
Doncs... clica'm!!!

Tant sols hi dedicaràs 10 minutets i és una aplicació força interactiva!

jueves, 7 de octubre de 2010

Realitat Virtual


Cadascú de nosaltres té una realitat de 2n ordre, i està definida per la relació d'un mateix amb els altres i amb el món. És el nostre mapa de la realitat.
Tal i com vàrem comentar, aquesta percepció subjectiva ens pot ajudar a viure tranquils i amb "normalitat", però en molts casos ens pot aportar una visió distorsionada de la realitat que pot desencadenar amb fòbies i trastorns.
Doncs bé, el Departament de Personalitat de la Facultat de Psicologia de la UB, treballa per tractar fòbies, trastorns i altres aspectes de la salut mitjançant mitjançant una "realitat de 3r ordre", la Realitat Virtual. A partir de la immersió dels pacients en una realitat imaginada es pretén controlar les seves conductes amb el suport d'un treball terapèutic.
M'imagino que el sentit d'aquest tractament és crear un mapa de la realitat el més coincident possible entre terapeuta i pacient per tal d'identificar in situ les situacions que puguin crear fòbies i incidir-hi de tal manera que es pugui canviar la realitat de 2n ordre del pacient.
En conclusió, que s'utilitza la Realitat Virtual com a tractament per canviar el mapa de la realitat d'una persona que pateix.

En el video trobareu l'explicació i us podreu fer una idea més clara i visual del funcionament del tractament.
Que us sigui útil!

jueves, 30 de septiembre de 2010

Estat de Fluïdesa

En la darrera sessió de PPB vàrem fer una breu pinzellada del concepte de "Fluïdesa", describint-lo com un estat de gaudir amb plenitut d'una activitat.
L'estudi del fluxe realitzat pel senyor Mihaly Csikszentmihalyi, és una de les majors aportacions que s'ha realitzat al coneixement de la motivació intrínseca en els darrers anys. Defineix el fluxe com un estat en el qual la persona es troba completament absorta en una activitat per al seu propi plaer i gaudiment, durant la qual el temps passa volant i els pensaments, accions i moviments passen inadvertits, podríem dir que la persona està en fluïdesa quan es troba completament absorbida per una activitat durant la qual perd la noció del temps i experiments una gran satisfacció
Considero que nosaltres, com a professionals de l'educació, hem d'aconseguir promoure el màxim d'activitats als nostres alumnes que els fagin sentir aquest estat de fluir.
I com podem potenciar aquestes activitats? Què hem de tenir en compte?
Segons el senyor Csikszentmihalyi, les principals característiques fenomenològiques que defineixen la situació de fluir són:
- Una situació de repte o desafiament.
- Una focalització de l'atenció en l'acció.
- Unes metes clares.
- Una retroalimentació sobre l'acció.
- Uns sentiments de control.
- Una despreocupació d'un mateix.

Però són les condicions de la tasca, en concret la combinació del nivell de desafiament i de les habilitats necessàries, les que configuren els estats associats a cada activitat. En trobem 8 (Veure figura 1):



(figura 1)


Així doncs, una activitat serà òptima quan requereixi un grau elevat d'habilitats i, a la vegada, vagi acompanyada d'un repte important per a la persona. Aquesta tasca ens situarà en un estat de fluïdesa.

Podeu ampliar la informació aquí